Kurzus pároknak: (Nem csak) Esküvő előtt

Kurzus pároknak: (Nem csak) Esküvő előtt

7,790 Ft

Azért éreztük szükségét annak, hogy létrehozzunk egy ilyen kurzust, mert a személyes praxisunkban előforduló “eseteknél”, de akár a saját magánéletünkben is azt látjuk, hogy a házasság vagy a párkapcsolat előrehaladtával előforduló problémák nagy része megelőzhető lenne. Gyakran nem beszélünk meg, egyeztetünk olyan kérdésekben, amik pedig alapvetőek. Ilyen például az, hogy hol, hogyan szeretnénk élni, szeretnénk-e…

Leírás

Azért éreztük szükségét annak, hogy létrehozzunk egy ilyen kurzust, mert a személyes praxisunkban előforduló „eseteknél”, de akár a saját magánéletünkben is azt látjuk, hogy a házasság vagy a párkapcsolat előrehaladtával előforduló problémák nagy része megelőzhető lenne.

Gyakran nem beszélünk meg, egyeztetünk olyan kérdésekben, amik pedig alapvetőek. Ilyen például az, hogy hol, hogyan szeretnénk élni, szeretnénk-e gyerekeket, ha igen, hányat és mikor, hogyan töltsük el a hétköznapokat, a hétvégéket, az ünnepnapokat és a szabadidőt, szabadságokat? Vagy kinek mennyire fontos a karrier, milyen szerepei vannak és milyenek várhatók a jövőben? A ház vagy a gyerekek körüli munkákat hogyan osszuk el? Hogyan álljunk az anyagi kérdésekhez, ki mikor mit fizet, legyen-e közös kassza, akár házassági szerződés és mennyire spóroljunk vagy költekezzünk? Ugyanígy nehéz lehet beszélni az intimitásról, az annak kapcsán felmerülő vágyakról és félelmekről, a bizalomról és a megcsalásról. De még a hozott értékeinkről, terheinkről, szokásainkról vagy akár függőségeinkről is nehezen beszélünk.

Leginkább talán azért kerüljük ezeket a kérdéseket, mert félünk attól, hogy a másikétól eltérő a véleményünk, és emiatt konfliktus alakulhat ki. Ezek a tisztázatlan kérdések azonban mindenképpen visszaköszönnek a kapcsolatban, hiszen tulajdonképpen annak az alapját jelentik. Ha az homályos, elkerült, szőnyeg alá söpört, akkor a kapcsolatban is megjelenik mindez, és később valóban konfliktusokat, távolságot szül.

Csak esküvő előtt?

Nem, nem csak esküvő előttre ajánljuk, hanem minden párnak, tartson a kapcsolat elején, már esküvő után vagy éppen elakadásoknál.

Esküvő előtt — Mi vonatkozik az esküvőre?

A fenti félelmeken kívül maga az esküvő — egyébként csodálatos és általában nagy reményekkel várt — szertartása is kelthet pánikérzést. Azon kívül, hogy a jeles napon milyen nagy figyelmet kap a pár és milyen bakik fordulhatnak elő, szorongatható lehet maga az elköteleződés, a fogadalom, az eskü, a véglegesség és a visszafordíthatatlanság. Az, hogy lezárul egy időszak és valami egészen más kezdődik helyette, ami ráadásul sokaknál boldogtalansággal végződik, ijesztő lehet. Ez az érzés szembe megy az egyébként meglévő szeretettel, szerelemmel és a vággyal, hogy igenis köteleződjünk el egymás felé.

Kétségek is felmerülhetnek a döntést illetően: vajon tényleg a másik az igazi, vajon helyesen cselekszem, nem volt jobb nekem előtte az életem? Képes leszek jó feleség, férj, társa, anya, apa stb. lenni? Főleg, ha az én családomban előfordult válás vagy más rossz minta, veszekedés, akár bántalmazás?

Képes leszek majd kompromisszumokat kötni? Megmaradok önmagamnak, ha házastársam lesz és főleg, gyerekeim? Képes leszek hűséges maradni és a párom képes lesz erre? Nem lehet, hogy ha a házasság ezt „kötelezővé” teszi, az szorongató lehet, hogy éppen az ellenkezőjét váltja ki?

Az a jó hír, hogy ezekre a kérdésekre nem kell tudni előre a választ, ha beszélünk róluk, az már önmagában sok kérdésből kiveszi a “töltést”, és ráadásul megtanuljuk és már az elején gyakoroljuk, hogy a közös élet folyamatos egyeztetést kíván.

Mit kínálunk ebben a csomagban?

Feladatokat avagy kihívásokat készítettünk nektek 17 napra, amelyeket végezhettek naponta, párnaponta vagy hetente. Ez rátok van bízva, de célszerű a folyamat elején meghatároznotok a haladásotok ütemét, és aztán lehetőség szerint ehhez tartani magatokat. Minden nap 1-2 órát igényel tőletek a felkészítő, de természetesen minél többet szántok rá, egymásra, a kommunikációra, annál jobb.
Ha valamelyik feladatnál nagyon nagy ellenállást tapasztaltok akár az egyikőtöknél, akkor nyugodtan hagyjátok ki, de beszélgessetek arról, hogy mi okozza ezt az ellenállást? Mitől féltek és mi az, ami segíthetne? Esetleg később térjetek vissza rá.

A napok különböző tematika szerint vannak felépítve, körbejárva a kapcsolatotok elejét, a megismerkedéseteket, az eredeti családotokból hozott mintákat, szokásokat, nehézségeket. Ugyanígy körbejárva a megküzdési stratégiáitokat, a házasságról, az esküvőről való elképzeléseiteket, a vágyaitokat és a félelmeiteket, az intimitást, a pénzkérdéseket és a szerepeket.

Ezen kívül sok feladat a köztetek lévő kapcsolatot mélyíti el, és segít még jobban megismerni egymást.

Szeretettel bíztatunk titeket, hogy érezzétek jól magatokat közben, ne feledkezzetek meg a játékosságról!

Kik vagyunk mi? — A szerzőkről

Mindketten család- és párterapeuták vagyunk, egyéni kliensekkel és párokkal foglalkozunk. Közösen szomatodráma csoportot, Esküvő előtt csoportot és elvonulásokat is tartunk.

A bemutatkozásunkat, végzettségeinket, kompetenciáinkat Hámor Éviről bővebben itt olvashatod, Koncz Orsolyáról pedig itt.

Mit mondanak a kurzusról mások?

Annyira jó, hogy kötelezővé tenném. Segít mélyebben megismerni, ezáltal közelebb kerülni a párunkhoz. Olyan árnyalatokra világít rá, ami különben nehezen hozzáférhető akár önmagunkban, akár a társunkban. Megértések születhetnek bennünk, nő az empátiánk, elfogadásunk, pozitívan változik a viselkedésünk, szorosabbá, erősebbé válik a kapcsolódás. Annak idején nekem is nagy segítséget jelentett volna egy ilyen kurzus!

Singer Magdolna, író, mentálhigiénés szakember

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kurzus pároknak: (Nem csak) Esküvő előtt” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
YOUR CART
  • No products in the cart.